Onze objectieve criteria

Het kan goed zijn dat dit de eerste keer is dat u zich verdiept in de wereld van crypto rentes. Het verdienen van rente over cryptovaluta bij crypto-lending platforms is relatief nieuw. Wij adviseren u om deze tekst goed te lezen zodat u een goed idee krijgt van wat de verschillende crypto-lending platforms aanbieden. 

Elk crypto-lending platform verschilt, onder andere in hun stortingsmogelijkheden, opnamekosten en de geaccepteerde cryptovaluta. Om het kiezen van een crypto-lending platform te vergemakkelijken hebben wij deze platforms geanalyseerd aan de hand van onze objectieve criteria. Om u een goed idee te geven van wat al onze criteria precies inhouden lichten wij deze hieronder voor u toe. Op basis van onze criteria kunt u de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken, om zo een weloverwogen keuze te maken. Alle objectieve criteria zijn op alle aanbieders van toepassing.

1. iDEAL betalingen

iDEAL is in Nederland de standaard manier van online betalen. Jammer genoeg zijn er op het moment nog geen Nederlandse crypto-lending platforms, dus is iDEAL nog niet de standaard. De voordelen van betalen met iDEAL zijn dat u zich niet hoeft te registreren, dat het veilig is (u betaalt in uw eigen bankomgeving), het is makkelijk (gegevens worden automatisch ingevuld) en de mutatie is snel zichtbaar op uw saldo.

2. Rente op Euro’s/equivalenten

Niet op alle platformen keren rente uit over fiatvaluta zoals de Euro en de Britse Pond. Op enkele platforms kunt u, net zoals op de bank, meteen rente verdienen over de door u gestorte Euro’s. 

Klik hier om meer te lezen over fiatvaluta.

3. Verzekeringen

Zoals eerder al vermeld werd is het verdienen van rente over cryptovaluta relatief nieuw. Hierom zijn veel mensen nog huiverig zijn om hun geld op een crypto-lending platform te storten. Om het vertrouwen te vergroten hebben de meeste crypto-lending platforms verzekeringen afgesloten. 

Over het algemeen zijn er twee manieren om de inhoud van wallets op een platform te verzekeren, door hot wallet- en cold wallet storage. Platforms zetten grote bedragen apart in deze wallets om eventuele financiële schade bij gebruikers door bijvoorbeeld fraude of diefstal te kunnen vergoeden. Hot wallets zijn digitale wallets (online, desktop), cold wallets zijn fysieke opslagapparaten (harde schijven, sticks, etc.). Cold wallets worden over het algemeen gezien als veiliger, simpelweg omdat deze niet kwetsbaar voor hacks en andere digitale aanvallen.

Het feit dat crypto-lending platforms verzkereingen hebben afgesloten betekent niet per definitie dat u al uw geld terugkrijgt in het geval van diefstal, fraude, etc. Verzekeraars stellen eisen aan het bedrag dat zij vergoeden; zij vergoeden vaak slechts een gedeelte. Een dergelijke verzekering geeft dus geen absolute zekerheid.

De verschillende crypto-lending platforms gebruiken zowel cold- als hot wallet storage, en doen dit bij verschillende (gerenommeerde) custodians:

4. Euro stortingen

Het is niet bij alle crypto-lending platforms mogelijk om Euro’s direct van uw bank op het crypto-lending platform te storten. Indien niet mogelijk moeten Euro’s via een exchange ingewisseld worden voor (crypto)valuta waar het platform van uw keuze rente over uitkeert, alvorens u rente kunt gaan verdienen. 

Klik hier om meer te lezen over fiatvaluta.

5. SEPA Adres

SEPA (Single Euro Payments Area) betalingen maken het betaalverkeer binnen Europese landen een stuk makkelijker. Het SEPA-systeem is een uniform systeem binnen deelnemende landen, dat niet alleen het gemak van het maken en ontvangen van betalingen vergroot, maar ook de snelheid waarmee dit gebeurt. Om gebruik te kunnen maken van het SEPA-betalingssysteem moet zowel u (zender) als het crypto-lending platform (ontvanger) een IBAN hebben; dit is het SEPA-adres.

6. Minimaal stortbedrag

Een aantal crypto-lending platforms hanteert een minimum stortbedrag. Deze platforms geven geen rente over bedragen onder dit minimum.

Er zijn een aantal dingen waar u op dient te letten. Ten eerste, een aantal platforms hanteert verschillende minimum stortbedragen. Het minimum stortbedrag kan verschillen tussen fiatvaluta en cryptovaluta, en tussen de verschillende cryptovaluta. Ten tweede, het minimum-stortbedrag wordt vaak uitgedrukt in een USD-equivalentwaarde, zowel voor fiatvaluta als voor cryptovaluta. Wanneer dit het geval is geven wij dit aan als “$ (bedrag) eq.”, waar “eq.” uiteraard voor equivalent staat.

7. Uitbetalingstermijn rente

De crypto-lending platforms variëren in hun beleid met betrekking tot het uitkeren van rente. Er zijn drie mogelijke uitbetalingsmomenten van de rente: dagelijks, wekelijks en maandelijks. Of en wanneer deze rente dan compounded (samengesteld) wordt, verschilt ook per platform.

8. Platform token

Een aantal platforms heeft een eigen cryptovaluta. Voor gebruikers van deze platforms kan het interessant zijn om een deel van het gestorte bedrag om te zetten in dat specifieke crpyotvaluta.

Kijk voor meer informatie bij “Loyaliteitsprogramma”.

9. Loyaliteitsprogramma

Alle aanbieders met een platform token bieden een loyaliteitsprogramma aan. Voor de crypto-lending platforms is het gunstig wanneer u hun platform tokens vasthoudt (of: hodl‘t, zoals dit in crypto-jargon genoemd wordt) omdat dit de waarde van dit cryptovaluta laat stijgen.

Crypto-lending platforms belonen de hodl’ers van hun coin voor de prijsstijging die dit teweeg brengt middels loyaliteitsprogramma’s. Wanneer een bepaald deel van uw gestorte vermogen bestaat uit platform tokens  wordt uw effectieve rente verhoogd. Vaak geldt hier, hoe groter het aandeel van het specifieke cryptovaluta in het portfolio, hoe groter de beloning. Platforms belonen het laten uitkeren van rente in de platform token vaak ook.

10. Creditcard

Hoewel het neerzetten van geld en/of crypto’s veel weg heeft van sparen, zijn er enkele crypto-lending platforms die een creditcard aanbieden waarmee betalingen verricht kunnen worden. Uw (crypto)valuta worden kostenloos ingewisseld voor fiatvaluta om u het grootste betaalgemak te bieden.

Let op: verdiep u altijd eerst in de voorwaarden van de aanbieder alvorens u een overeenkomst over een dergelijke credit card aangaat.

11. Flexibel/deposito

Sommige crypto-lending platforms bieden de keuze tussen vrij opneembare (flexibel en vastgezette (deposito) stortingen

Beide manieren hebben voor- en nadelen. Deposito’s genereren meer rente, maar zijn niet elk moment opneembaar. Vastzetten loont dus. Flexibele stortingen werken tegenovergesteld.

Niet alle crypto-lending platforms bieden de mogelijkheid tot het vastzetten van stortingen.

12. Aantal gratis opnamen

Niet alle platforms laten u kosteloos fiat of crypto opnemen. Platforms brengen kosten in rekening om opnames te ontmoedigen; het is voor hen winstgevend wanneer u uw vermogen op het platform laat staan.

13. Tarief per (extra) opname

Als een platform al de mogelijkheid biedt tot het gratis opnemen van fiat en/of cryptovaluta, dan is dit vaak niet oneindig. Wij hebben voor u uitgezocht wat het u kost om (een deel van) uw vermogen op te nemen. Het kan zo zijn dat platforms andere tarieven hanteren voor het opnemen van cryptovaluta dan voor het opnemen van fiatvaluta.

14. Uitbetaling in cryptovaluta

Het is bij alle crypto-lending platforms mogelijk om de door u verdiende rente in cryptovaluta uit te laten betalen.

15. iOS/Android App

Niet alle crypto-lending platforms hebben zowel een iOS als Android app.

16. Vestigingsregio hoofdkantoor

Ook hebben wij voor u uitgezocht in welke landen/regio’s de crypto-lending platforms gevestigd zijn; dit heeft invloed op de wetgeving waar een crypto-lending platform zich aan dient te houden.

17. Adres hoofdkantoor

Hier vindt u het adres van het hoofdkantoor van het crypto-lending platform.