Frequently Asked Questions

Wat betekenen APY en APR?

Dit getal geeft het jaarlijkse rentepercentage aan dat verdiend kan worden over bepaalde cryptovaluta. Er zijn hier twee dingen belangrijk om op te letten:

  1. Elk cryptovaluta heeft een ander jaarlijks rentepercentage. Dit verschilt ook nog eens per crypto-lending platform. Stablecoins (USDT, USDC, EURS, PAX, etc.) en fiat valuta genereren vaak hogere rentes dan andere cryptovaluta.
  2. De verschillende crypto-lending platforms hebben verschillende aanduidingen voor hoe zij rente definiëren:
    1. APY (Annual Percentage Yield): dit is de meest gebruikte vorm om rente uit te drukken op de crypto-lending platforms. APY houdt rekening met compound interest (samengestelde rente). Simpel uitgelegd, als een platform rente in APY uitdrukt betekent dat dat u rente over rente krijgt. Hoe vaker samenstelling van rente plaatsvindt, hoe meer rente u over uw eerder verdiende rente verdient. Kijk dus goed naar de samenstellings-termijnen.
    2. APR (Annual Percentage Rate): deze manier van het uitdrukken van rente houdt geen rekening met samengestelde rente. Hier wordt niet verduidelijkt hoe vaak het rentepercentage op het principaal wordt toegepast.

Voor meer informatie over APY en APR, klik hier.

Het is normaal dat een rentepercentage flunctueert. De spaarrente in Nederland ligt nu zo rond de 0%, en deze is in het verleden stukken hoger geweest. Cryptorentes zijn, net als ‘echte’ rentes, onderhevig aan fluctuaties. APY en APR zijn de (verwachte) rendementspercentages over een heel jaar.

Wat zijn fiat valuta?

Fiatgeld is geld dat zijn waarde niet ontleent aan de intrinsieke waarde van het materiaal waarvan het gemaakt is, zoals bij zilveren en gouden munten, maar aan het vertrouwen dat er in dit geld gesteld is. Veel mensen weten niet wat fiatvaluta zijn, en zijn zich onbewsut van het feit dat zij elke dag fiatvaluta gebruiken. Fiatvaluta zijn (nationale)valuta zoals de Europese Euro, de Britse Pond, de Amerikaanse Dollar en de Zwitserse Franc.

Wat zijn stablecoins?

Stablecoins zijn de digitale varianten van fiatvaluta. Het principe van stablecoins is simpel: het zijn digitale valuta die gekoppeld zijn aan fiatvaluta. De meeste stablecoins zijn gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar, voorbeelden hiervan zijn USDT, USDC, GUSD, UST en TUSD. In principe zijn alle stablecoins één-op-één gekoppeld aan de valuta waar zij hun waarde aan ontlenen. Eén USDC staat dus gelijk aan één Amerikaanse Dollar. Er zijn stablecoins van de meeste grote fiatvaluta, ook van de Euro.

Er zijn ook stablecoins die gekoppeld zijn aan andere waarde objecten. PAX Gold en Tether Gold, bijvoorbeeld, zijn gekoppeld aan de goudkoers.