Rente op Ethereum

Er zijn een hoop mensen die geïnvesteerd hebben in ether. Veel van hen verkopen hun ether liever niet wanneer zij geld nodig hebben; zo is het concept van crypto-lending ontstaan. De meeste crypto-lending platforms lenen fiatvaluta en stablecoins uit, met cryptovaluta als onderpand.

Hoe kunnen platforms rente over ether uitkeren?

Wanneer u uw ether bij een crypto-lending platform stort, kunt u hier jaarlijks significant meer rente over verdienen dan bij een traditionele spaarbank. Het is voor veel mensen een raadsel hoe deze platforms zulke hoge rentes kunnen uitkeren, en dit schaadt het vertrouwen in deze platforms.

Alle crypto-lending platforms stellen strenge voorwaarden aan hun leningen, zo is het onderpand altijd hoger dan het geleende bedrag.

De eerste manier waarop deze platforms winsten genereren is door aan particulieren uit te lenen. De rentes van deze leningen zijn in de regel hoger dan de rentes over ether die het platform uitkeert aan haar klanten. Deze marge genereert winst, en een deel van deze winst wordt uitgekeerd als rente over ether aan klanten.

Ten tweede lenen de crypto-lending platforms uit aan grote- en institutionele beleggers, onder andere hedgefunds. Deze grote- en institutionele beleggers betalen meer rente dan particuliere afnemers. Hier wordt dus wederom winst gemaakt die aan gebruikers van het platform uitgekeerd kan worden. Daarnaast geven de hoge onderpanden de crypto-lending platforms extra assets om uit te lenen, en dit gebeurt dan ook (wederom tegen een hoger onderpand dan de lening zelf). 

De hierboven beschreven mechanismen worden door crypto-lending platforms gebruikt om zichzelf in staat te stellen rente uit te keren aan hun gebruikers. Niet alle crypto-lending platforms gebruiken precies dezelfde mechanismen. Hierboven zijn twee van de meest gangbare methoden uiteengezet. Sommige platforms doen ook aan handelen in futures contracts om winsten te genereren.

Waarom zijn de rentepercentages over ether lager dan de rentes over stablecoins?

Het overgrote deel van de leningen die platforms aanbieden zijn fiat- of stablecoin leningen. Het grootste deel van het businessmodel van de platforms draait dus om valuta als USD, EUR en GBP en stablecoins als USDT, USDC en TUSD. De vraag naar deze valuta en munten is dus, vanuit de platforms zelf, erg hoog. Daarom liggen de rentepercentages over fiatvaluta en stablecoins hoger dan over ether.

Over Ethereum

Ethereum (afgekort naar, en uitgedrukt in ETH) is een software platform, programmeertaal en een cryptovaluta; ether. Ethereum is ontwikkeld door Vitalik Buterin in 2013, en werd in 2015 gelanceerd. Het is een opensourceplatform en miningnetwerk voor uiteenlopende cryptovaluta, waaronder ether. Hoewel de munt dus technisch gezien ether heet, wordt er vaker naar gerefereerd als Ethereum.

Alle applicaties op Ethereum ‘lopen’ op ether. Binnen de crypto-wereld wordt er daarom vaak naar ether gerefereerd als gas money. Ether kan vergeleken worden met een voertuig waarmee men over het Ethereum platform kan bewegen. Dit valuta wordt met name gebruikt als cryptovaluta om mee te handelen en om applicaties op het platform mee te runnen.

In 2016 werd Ethereum in twee blockchains opgedeeld, Ethereum en Ethereum Classic. De reden hiervoor was een kwaadwillende aanval waarmee $50 miljoen aan ether buit werd gemaakt.

Ether is het moment van schrijven razend populair en na Bitcoin het tweede cryptovaluta op de markt (uitgaand van marktkapitalisatie). In mei 2021 bereikt ether zijn hoogste waarde ooit en het vertrouwen in deze munt is dan ook groot.

Ether is op alle exchanges verkrijgbaar, daarnaast geven alle crypto-lending platform rendement over ether. In de tabel hieronder kunt u zien wat u bij de verschillende platforms kunt verdienen met uw ether.

Ethereum Rentepercentages

*Rentepercentages in bovenstaande tabel zijn base rates. Deze rentepercentages kunnen o.a. oplopen door deelname aan loyaliteitsprogramma’s.