Rente over Tether

Er zijn een hoop mensen en beleggers die geïnvesteerd hebben in cryptovaluta. Veel van deze mensen doen liever geen afstand van hun cryptovaluta wanneer zij geld nodig hebben, zo is het concept van crypto-lending ontstaan. De meeste crypto-lending platforms lenen fiatvaluta en stablecoins uit, met cryptovaluta als onderpand.

Hoe kunnen platforms rente over USDT uitkeren?

Wanneer u uw USDT bij een crypto-lending platform stort, kunt u hier jaarlijks significant meer rente over verdienen dan bij een traditionele spaarbank. Het is voor veel mensen een raadsel hoe deze platforms zulke hoge rentes kunnen uitkeren, wat het vertrouwen in deze platforms schaadt.

Alle crypto-lending platforms stellen strenge voorwaarden aan hun leningen, zo is het onderpand altijd hoger dan het geleende bedrag.

De eerste manier waarop deze platforms winsten genereren is door uit fiatvaluta en stablecoins als USDT uit te lenen. De rentes van deze leningen zijn in de regel hoger dan de rentes over USDT die het platform uitkeert aan haar klanten. Deze marge genereert winst, en een deel van deze winst wordt uitgekeerd als rente over bitcoin aan klanten.

Ten tweede lenen de crypto-lending platforms uit aan grote- en institutionele beleggers, onder andere hedgefunds. Deze grote- en institutionele beleggers betalen meer rente dan particuliere afnemers van leningen. Hier wordt dus wederom winst gemaakt die aan gebruikers van het platform uitgekeerd kan worden. Daarnaast geven de hoge onderpanden de crypto-lending platforms extra assets om uit te lenen, en dit gebeurt dan ook (wederom met een hoger onderpand dan de lening zelf). 

De hierboven beschreven mechanismen worden door crypto-lending platforms gebruikt om zichzelf in staat te stellen om rente uit te keren aan hun gebruikers. Niet alle crypto-lending platforms gebruiken precies dezelfde mechanismen. Hierboven zijn twee van de meest gangbare methoden uiteengezet. Sommige platforms doen ook aan handelen in futures contracts om winsten te genereren.

Waarom zijn de rentepercentages over cryptovaluta lager dan de rentes over stablecoins?

Het overgrote deel van de leningen die platforms aanbieden zijn fiat- of stablecoin leningen. Het grootste deel van het businessmodel van de platforms draait dus om valuta als USD, EUR en GBP en stablecoins als USDT, USDC en TUSD. De vraag naar deze valuta en munten is dus, vanuit de platforms zelf, erg hoog. Daarom liggen de rentepercentages over fiatvaluta en stablecoins hoger dan over cryptovaluta.

Over Tether

Cryptovaluta zijn onderhevig aan een sterke volatiliteit; de markt schommelt sterk en hoogte- en dieptepunten wisselen elkaar af. Tether (afgekort in USDT en uitgedrukt in USDT of ₮) speelde hierop in door in oktober 2014 de eerste stablecoin op de markt te brengen onder de naam Realcoin. Een maand later werd de naamswijziging naar Tether bekend gemaakt. Het idee achter Tether, en achter elke stablecoin, is dat het gekoppeld is aan een ‘echt’ waarde object zoals een Dollar, een Euro, of bijvoorbeeld goud of zilver. Tether claimt dat het één-op-één gekoppeld is aan de Amerikaanse Dollar.

Het idee achter, en belofte van Tether is dat elke USDT precies $ 1 waard is, en dat Tether een ‘echte’ dollar in reserves als onderpand heeft voor elke USDT die wordt uitgegeven. Na een groot schandaal rondom Tether en Bitfinex, waarin werd vermeend dat Bitfinex $850 miljoen aan USDT gebruikte om daarmee de prijs van Bitcoin omhoog te drijven, en zo gaten in diens fondsen te dichten, is Tether een omstreden bedrijf geworden. De precieze connectie tussen Bitfinex en Tether, buiten het feit dat enkele bestuursleden voor beide werkzaam waren, is nooit achterhaald. In 2019 kwam Tether met een statement naar buiten dat elke USDT wordt gegarandeerd door $0,74 in cash en equivalenten. Zodoende biedt Tether haar bezitters niet de garantie dat elke USDT op elk moment terug kan worden gewisseld voor een USD.

De kracht van Tether is dat het crypto-beleggers en -handelaren de mogelijkheid biedt om te ontsnappen aan de extreme volatiliteit waar andere crpyotvaluta zoals Bitcoin en Ethereum onderhevig aan zijn. Door deze relatieve stabiliteit biedt het zich uitstekend als ruilmiddel en als waarde-opslagmiddel. Daarnaast is het handiger en sneller om op de crypto-markt te handelen met USDT dan met bijvoorbeeld USD.

Let wel op, de waarde van deze munt kan fluctueren ondanks dat deze aan de Dollar is gekoppeld; de waarde van de Amerikaanse Dollar kan namelijk ook fluctueren.

Tether is de grootste stablecoin (uitgaand van marktkapitalisatie) en is op alle grote exhanges te verkrijgen. Daarnaast geven alle crypto-lending platforms rente over uw USDT. Kijk in de tabel hieronder hoeveel rente u kunt verdienen over uw USDT.

Tether Rentepercentages

*Rentepercentages in bovenstaande tabel zijn base rates. Deze rentepercentages kunnen o.a. oplopen door deelname aan loyaliteitsprogramma’s.